Kårläger 2024 i Storlien, Jämtland

Umeå Scoutkår kommer att ha sitt kårläger sommaren 2024 i Storlien i Jämtland. Vi skickar löpande ut lägerbrev via mail, men lägger också upp informationen på den här sidan.

Lägerbrev 2

Som tidigare informerats om kommer Umeå scoutkår nästa sommar att åka på sommarläger till Storvallens scoutstugor i västra Jämtland (här kan du läsa mer om anläggningen: https://storvallen.nu/). Det är redan nu många som preliminäranmält sig och vi siktar på att bli mer än 100 deltagare! Nu är det dags att anmäla sig på riktigt!

Planeringen är igång och med det här mejlet vill vi dela med oss av vad som redan nu är planerat och vad som är på gång!

Lägret är vecka 29 2024, 13/7-20/7 (lördag-lördag).

Den 6 februari har vi föräldramöte på Maja Beskow-skolan. Mer info om den kommer i separat mail. Under mötet (som sker parallellt med scouternas ordinarier möten) kan du som förälder ställa frågor och få veta mer om allt från vad ett sommarläger är (och varför det är en viktig del av scoutverksamheten) till hur vi i planeringsgruppen tänker kring program, kostnader, resa, mat och annat praktiskt – både för scouterna och eventuella medföljande familjemedlemmar.

Anmälan har öppnat: https://www.scoutnet.se/activities/register/for/activity/6621

 • Om man är medlem behöver man ange sitt medlemsnummer (finns på fakturan, och kan beställas på www.scoutnet.se.) Alternativt loggar man in på Scoutnet.se. Anmälan finns på förstasidan.
 • Anmälan stänger den 16 april.
 • Anmälan är giltig när betalning har gjorts till kårens plusgiro 621 72-2 eller Swish 123 592 01 11. Glöm inte att ange vem betalningen avser.

Om man ångrar sig eller får förhinder kan man avanmäla sig. Eftersom kåren ändå kommer att ha kostnader behöver vi behålla en del av avgiften. Avanmäler man sig:

 • senast den 16 april får man tillbaka hela avgiften.
 • senast den 1 juni får man tillbaka 50 %av avgiften.
 • senast den 1 juli får man tillbaka 25 % av avgiften.
 • efter den 1 juli får man tillbaka 0 % av avgiften.

Deltagaravgiften är nu fastslagen:

 • Scout (medlem) 8 år och äldre: 2 500 kr
 • Ledare/funktionär: 0 kr
 • Medföljande vuxen/förälder: 3 000 kr
 • Medföljande syskon (ej medlem): 2800 kr

I deltagaravgiften ingår: gemensam resa tur och retur Umeå, mat, boende och alla gemensamma aktiviteter. Och såklart även ett lägermärke!

Vi vill att alla som vill kan följa med. Har du inte möjlighet att betala hela avgiften vill vi att du hör av dig till kåren på info@umeascoutkar.se. Styrelsen kan i enskilda fall subventionera avgiften. Scouterna har också en stödfond där man kan söka bidrag för deltagande på läger: https://www.scouterna.se/bli-scout/kostnad/scouternas-stodfond/. Även Majblomman kan vara en möjlighet: https://majblomman.se/sok-stod/sok-har/

Vi kommer att söka sponsorer och bidrag för att hålla kostnaderna nere. Har du kontakt med ett företag som vill sponsra med pengar, material, mat, minibussar eller annat – hör av dig!

Vi kommer att åka tåg från Umeå till Storlien via Sundsvall. Vi kommer också att hyra några minibussar för transport under veckan. Vill man kan man ordna egen resa till och/eller från lägret. Avgiften reduceras dock inte eftersom resekostnaden är mycket liten i sammanhanget.

Även yngre scouter (som spårare) är välkomna att åka med utan förälder. Men vi vill påminna om att kåren inte kan ordna skjuts vid hemlängtan.

Som tidigare informerats om är scouternas familjer välkomna att åka med! Följer man med är man en del av scoutlägrets gemenskap och får ta del av aktiviteter, matlagning och andra lägersysslor. Scouterna kommer dock för det mesta ha egna aktiviteter tillsammans med sina avdelningar och sina kompisar (utan föräldrar och syskon). Men vi är ju alla på samma ställe, så det kommer att finnas tid att umgås ändå. Planen är att ha ett eget program för medföljande familjer. Mer information om detta kommer på informationsträffen i januari/februari.

Boende kommer att ske både inomhus, i säng och på golv, och utomhus i tält.

 • Vi kommer att prioritera vem som bor inomhus efter att ledarna pratat ihop sig – men det går att önska hur man vill bo i anmälningsformuläret.
 • Medföljande familjer får väldigt gärna ta med eget tält för boende på lägerplatsen och/eller på övernattningar på fjället. Kåren har ont om fjälltält.

Lägerbrev 1

Hej!

Som tidigare informerats om kommer Umeå scoutkår nästa sommar att åka på sommarläger till Storvallens scoutstugor i västra Jämtland (här kan du läsa mer om anläggningen: https://storvallen.nu/). Det är redan nu många som preliminäranmält sig (det kan du göra här: https://forms.gle/hcZ6w2YxHa3QZ8jQ8) och vi siktar på att bli mer än 100 deltagare

Planeringen är igång och med det här mejlet vill vi dela med oss av vad som redan nu är planerat och vad som är på gång!

Lägret är vecka 29 2024, 13/7-20/7.

I januari/februari kommer vi anordna en informationsträff där du kan ställa frågor och få veta mer om allt från vad ett sommarläger är (och varför det är en viktig del av scoutverksamheten) till hur vi i planeringsgruppen tänker kring program, kostnader, resa, mat och annat praktiskt – både för scouterna och eventuella medföljande familjemedlemmar.

Inbjudan kommer på mejl

Definitivanmälan öppnar i januari/februari och planeras vara öppen till mitten av april

Enligt en första budgetskiss ser deltagaravgiften ut att landa på ca 3 000 kr per person

Lägret budgeteras för att gå plus minus noll – vi tjänar alltså inga pengar på att ordna scoutläger och alla ledare och funktionärer engagerar sig helt ideellt utan ekonomisk ersättning.

Avgiften kommer t ex att gå till mat, boende, resa och för att täcka kostnaderna för ledare. Aktiva scoutledare deltar gratis, enligt scoutkårens policy för scoutläger och hajker.

Vi kommer att söka sponsorer och bidrag för att hålla kostnaderna nere. Har du kontakt med ett företag som vill sponsra med pengar, material, mat, minibussar eller annat – hör av dig!

Vi planerar att åka tåg från Umeå till Storlien via Sundsvall och att hyra några minibussar för transport under veckan.

Scouternas familjer är välkomna att åka med! Följer man med är man en del av scoutlägrets gemenskap och får ta del av aktiviteter, matlagning och andra lägersysslor. Scouterna kommer dock för det mesta ha egna aktiviteter tillsammans med sina avdelningar och sina kompisar (utan föräldrar och syskon). Men vi är ju alla på samma ställe, så det kommer att finnas tid att umgås ändå. Planen är att ha ett eget program för medföljande familjer. Mer information om detta kommer på informationsträffen i januari/februari.

Har du redan nu frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till info@umeascoutkar.se!

Med hopp om ljusa, lagom myggiga sommarkvällar med fjällen som fond,

Vintriga hälsningar från planeringsgruppen

Lisa, Johan, Maria, Thomas och Patrik

 

Lägerbrev 1 2023-11-13 – hemsida

Lägerbrev 2 2024-01-11 – hemsida