Scoutdräkten

Alla svenska scouter har en gemensam scoutdräkt. Det finns flera olika plagg att välja mellan: kort- eller långärmad skjorta, kort- och långärmad t-shirt eller pikétröja. Färgen är petroleumblå.

Vår scoutdräkt

Umeå scoutkår har en egen kårhalsduk som är mörkröd med ljus kant. Du får materialet från din scoutledare och syr färdigt själv.  Se här hur du ska göra (pdf)

För att hålla ihop halsduken kan du göra en vänskapsknop (Se video) eller använda en sölja. Då och då gör vi egna personliga söljor på scoutmöten och läger. Det går också att köpa söljor i scoutshoppen.

Köp scoutdräkten

Du kan själv beställa scoutdräkten och andra snygga scoutkläder och massor av coola scoutprylar i Scouternas egen shop.

Många scouter tycker om att dekorera sin skjorta med olika märken. Det är för att visa varifrån man kommer och vad man gjort i scouterna. Här kan du se hur märkena placeras:

Om du växer ur din skjorta kan du sälja eller ge den till en yngre scout. Dina märken tar du försiktigt loss och syr fast på den nya skjortan. Vissa märken kan du istället välja att fästa på till exempel en lägerbålsfilt eller en liten väska. Många äldre scouter gör så, för att skjortan inte ska bli alldeles proppfull!

Det kan vara pilligt att sy fast märken, men vi försöker göra det själva. Ibland har vi systuga på scoutlokalen, så vi kan hjälpa varandra.